победник

 • 41Тор — (норд. Thor) мит. 1. во нордиската митологија: бог на громот, особено почитуван во Норвегија 2. во едската митологија: син на Один и Јерда (Земјата), вооружен со чекан со кој ја оплодува земјата, победник во борбата со џиновите итн. (кај старите… …

  Macedonian dictionary

 • 42гази — (арап. gazi) јунак, херој, воин, победник (во војна) почесен наслов на исламските победнички војсководци …

  Macedonian dictionary

 • 43ремизира — (фр. remis) заврши/завршува игра (првенствено шаховска) без победник, со нерешен резултат …

  Macedonian dictionary

 • 44типува — (сп. тип2) прогнозира, предвидува победник во еден натпревар …

  Macedonian dictionary

 • 45триумфатор — (лат. triumphator) победник, тој што слави, војсководец што слави победа …

  Macedonian dictionary

 • 46финалист — (лат. finis крај) спорт, победник во претходните натпреварувања (тим или поединец) што стекнал право да се бори за конечно освојување на првенството …

  Macedonian dictionary

 • 47шампион — (фр. champion) 1. првак, победник во некое спортско натпреварување 2. идеен борец во некое движење, бранител …

  Macedonian dictionary